Kitchen Extension, Surrey

Situated within the grey ring of the M25, Coulsdon forms part of the southern-most extremities of London's urban sprawl. The house - which enjoys a rural sensibility while benefiting from being closely connected to the city - has been extended in the past. A small lean-to accommodates the utility room and downstairs WC to the west, while the kitchen extends to the north. These extensions - while adding value by isolating the utilitarian areas - have left the plan feeling muddled and unbalanced.

The first priority of the brief was to extend the kitchen, the second was to rationalise the plan.

The focus of the plas was shifted to the new kitchen-dining room, leaving a more intimate 'snug' rather than a living room. The kitchen is divided into a cooking-space and an informal dining/sunroom. The muddle of roofs to the west has been rationalised as the new extension unifies and extends these extensions as it reaches into the expansive garden; an aperture framing the distant city.